Baklava bestellen

Baklava cultuur in de wereld

Baklava bestellen? 

Bij het noemen van Turks eten, schiet ons als eerste kebab te binnen. Bij Turkse zoetigheid denken we als eerste aan baklava. De baklava is bekend op heel veel plaatsen in de wereld. Het wordt voornamelijk gemaakt voor speciale gelegenheden en bestaat uit 40 dunne laagjes deeg die verspreid worden op een gigantische bakplaat. De belangrijkste ingrediënt van baklava is zetmeel . Na de gemalen vulling wordt als laatste de warme suikersiroop over het geheel heen gegoten.

Het is mogelijk om baklava over ter wereld tegen te komen, in het bijzonder in het Midden-Oosten en de Balkanlanden. Het wordt bereid door tussen de dunne deeglaagjes walnoten, pistache, amandelen of hazelnoten te strooien. De speciale siroop wordt op zijn warmst erover heen gegoten en onmiddellijk na het afkoelen ervan is het klaar om geserveerd te worden. De aanbevolen bewaartemperatuur van baklava is kamertemperatuur. In de winter kan hij ook opgediend worden nadat het een beetje verwarmd is. De baklava wordt gemaakt door de meesters ervan met veertig lagen dun uitgerold deeg. De vullingen variëren per smaak en per gebied. Baklava kan zowel mét als zonder room of ijs opgediend worden. Een rijkelijke vulling en een goede temperatuur van de suikersiroop zijn meetlatten voor de kwaliteit van baklava.

Baklava is zowel met als zonder siroop zeer gevarieerd. Variaties zoals met noten, walnoten, room of de verschillende vormen zijn zomaar op te noemen als we aan de verscheidenheid ervan denken.  Ook bestaan er verschillende siropen zoals de melk- en honingsiropen.

De geschiedenis van baklava

Het woord baklava is van origine Turks en kwam in het oud-Turks voor als baklağı of baklağu. Het woord ‘bayla’ dat uit het Mongools komt en ‘verbinden’ betekent,  is met der tijd veranderd en is met de toevoegingen uit het Turks uiteindelijk tot baklava getransformeerd. Baklava die zijn oorsprong in Centraal-Azië vindt, is in de Ottomaanse tijd als een soort van zoetigheid in de Ottomaanse keuken geïntegreerd en omgevormd tot de huidige baklava zoals wij die kennen.

In de Ottomaanse tijd is de baklava bij feesten, bruiloften en speciale gelegenheden de meest verkozen zoetigheid. Ook ziet men de baklava veel bij politieke bijeenkomsten vaak omdat het ook symbool staat voor welvaart en rijkdom.

Aan het einde van de 17de eeuw werd in de Ottomaanse rijk elke 15de dag van de Ramadan baklava aangeboden aan de Janitsaren. Deze ceremonie werd de Baklava Stoet genoemd. Deze traditie die aan het begin van de 18de eeuw bekend werd, werd door de sultan georganiseerd met het doel om de soldaten tevreden te houden. Voor elke tien soldaten werd één bakplaat baklava klaargemaakt en voor de keuken van het paleis geserveerd. Nadat Silahtar Ağa (het hoofd van de Janitsaren) de eerste bakplaat in ontvangst had genomen, werden de andere bakplaten aan de Janitsaren gegeven. Het hoofd voor, de soldaten achter hem liepen op die manier naar hun kazernes.

Als we aan baklava denken,  denken we als eerste aan Gaziantep. De meest bekende variant onder de met of zonder siroop voorbereide soorten, is de variant met pistache noten uit Gaziantep. Per regio verschilt de vulling van de baklava. In het Zuid-Oosten wordt voornamelijk pistache gebruikt, in het Zwarte zee gebied hazelnoten en in centraal Anatolië veelal walnoten voor de vulling. De baklava die in het Egeïsche gebied wordt klaargemaakt wordt bereid met amandelen terwijl in de baklava van  Thracië vooral sesam wordt gebruikt. Hoewel de baklava met pistache de populairste variant is, wordt gezien de economische toestand ook vaak de variant met walnoten aangetroffen.

Baklava in het buitenland

In het buitenland, en vooral in Europa, zijn er baklava fabrieken die worden gerund door de Turken die daar wonen. Daarnaast zijn er ook fabrikanten in Turkije die baklava exporteren naar het Buitenland vanuit Turkije. Baklava is misschien wel het meest geliefd in de staat Texas van de Verenigde Staten. De baklava is daar geïntroduceerd door de Tsjechiërs die daar gingen wonen in de 19de eeuw.

Baklava is niet alleen in Turkije een geliefde lekkernij maar ook in het Arabisch Schiereiland, Griekenland, Albanië, Macedonië, Indië en Armenië.