Döner Kebab bestellen?

Döner Kebap in de kant-en-klare voedingssector

Bij de gedachte aan eten, komt als eerste een vleesgerecht bij ons op. Vlees is een van de onmisbare onderdelen in de keuken. Een voorbeeld van een vleesgerecht waarvan we de geur niet kunnen weerstaan is dan ook de döner kebap. Döner kebap is een soort gerecht die op verschillende manieren wordt voorbereid en we overal ter wereld treffen.  Het wordt dan ook vaak geprefereerd door mensen die van vleesgerechten houden.

 

De soorten zoals de klassieke blad döner, döner in een pitabroodje, döner in een wrap of döner op de rijst onderscheiden zich per regio en per smaak. Met de verspreiding  van de fast food cultuur wordt tegenwoordig de döner kebap van verschillende merken in restaurants geserveerd met frites en of salade. Het wordt genuttigd met verschillende frisdranken alhoewel het wordt aanbevolen in combinatie met ayran.

 

 

Geschiedenis van döner kebap

 

De onmisbare döner kebap van verschillende keukens heeft een geschiedenis van bijna 2500 jaar. De ‘lüle kebap’ die als eerst in het Midden Oosten is gesignaleerd, kan men rekenen tot de voorouder van de döner kebap. Door de originele vorm van de bereiding van döner kebap (rechtop aan een spies draaiend) heeft het de naam döner kebap gekregen. Döner betekent namelijk ‘draaiend’. Blad voor blad afgesneden, wordt het geserveerd met rijst en saus van hete pepers en tomaten.

 

Döner kebap wordt gemaakt van het vlees en het spek van schapen- of lamsvlees, tot één geheel gebracht met verschillende soorten kruiden. Daarna wordt het op een grote spies rechtopstaand draaiend aan het vuur blootgesteld. De gare stukken worden blad voor blad afgesneden en geserveerd.

 

Döner kebap wordt niet alleen in het oosten maar ook in het westen op verschillende manieren genuttigd. Vooral de iskender kebap in Bursa is een geliefd gerecht bij de consumenten. De reden dat het vlees niet het geur heeft van de schaap of het lam, is dat deze dieren die hiervoor worden gefokt, voer met tijm krijgen toegediend. Daarom kunnen ook mensen die zich zouden storen aan de geur van schapen- of lamsvlees, ongestoord de kebap in Bursa nuttigen.

 

In verschillende periodes van het jaar worden zowel in het binnenland als in het buitenland feestelijkheden georganiseerd met als doel de döner voor te stellen of te introduceren. Op deze feestelijkheden worden er grote spiesen met döner kebap klaargemaakt. De grootste döner kebap tot nu toe is in Bursa gemaakt van 2 ton 698 kilo vlees en heeft zijn intrede gedaan tot de Guinnes Records Book.

 

Voor mensen die geen vlees eten, is de döner van kip een alternatief die men tegenwoordig overal treft.

 

 

Döner kebap in Europa

 

De döner kebap, waar ook in het buitenland veel vraag naar is, wordt vooral geprefereerd in Europa. Dankzij de stijl ervan die heel goed past binnen de fast food cultuur, heeft dit gerecht zich een plaats weten te veroveren in de Europese keuken. Aan de hand van het vlees dat ervoor wordt gebruikt, kan men verschillen proeven in de smaak ervan. In Europa wordt er voornamelijk kip of kalkoensvlees gebruikt voor de döner. Het wordt opgediend met de verschillende soorten speciale sauzen met als ingerediënten yoghurt of peterselie.

 

Als we kijken naar de fabrikanten en restaurants in Europa die döner kebap serveren, zien we het volgende:

 

  • In Duitsland zijn er 550 fabrikanten die döner leveren. Per dag wordt er rond de 1.000 ton döner gefabriceerd. Er zijn 25.000 restaurants en/of kraampjes die döner verkopen. De fabrikanten exporteren ook naar het buitenland.

 

  • In Nederland en België zijn er 15 döner fabrieken die per dag rond de 100 ton döner fabriceren. Er zijn 3.000 restaurants en/of kraampjes die döner verkopen.

 

  • De 8 döner fabrieken in Oostenrijk fabriceren per dag 40 ton en er zijn 2.500 döner restaurants/kraampjes.

 

  • In Frankrijk zijn er 6 döner fabrieken en 10.000 restaurants/kraampjes.

 

 

Döner kebap als kant-en-klare maaltijd

 

Door de snelle levensstijl van de laatste jaren heeft de döner kebap zijn intrede gedaan op de markt en is het mogelijk om dit gerecht bij de diepvriesproducten van de verschillende supermarkten te vinden. Het enige dat u hoeft te doen is het product te kopen en in de pan of oven op te warmen. De döner kebap heeft zich geprofileerd tussen de andere diepvriesproducten en wordt voornamelijk geprefereerd door alleenstaanden, studenten en werkende moeders.

 

Daarnaast is het altijd mogelijk om döner kebap via het internet online döner kebap te bestellen zonder dat u het huis uit hoeft.